Uusien autojen päästöt ovat vähentyneet selvästi

– Autoala päivitti käyttövoimaennusteet vuoteen 2040 asti

Heinäkuussa rekisteröitiin 6 397 uutta henkilöautoa, mikä on 16,2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Tammi-heinäkuussa on rekisteröity yhteensä 53 274 henkilöautoa, joka on 8,7 prosenttia viime vuotta enemmän. Alkuvuoden rekisteröinnit ovat noin 16 prosenttia pitkän aikavälin tammi-heinäkuun keskiarvoa alemmat.

Ensirekisteröintien kasvu edellisen vuoden lukemiin verrattuna johtuu komponenttipulan aiheuttaman korkeaksi kasvaneen tilauskannan purkautumisesta. Viime vuonna rekisteröintien määrä jäi poikkeuksellisen matalaan noin 82 000 henkilöauton tasoon, kun 2010-luvulla uusia autoja rekisteröitiin vuosittain keskimäärin 114 000. Tänä vuonna rekisteröintien määrän arvioidaan jäävän noin 85 000 henkilöautoon. Vaikka korkea tilauskanta kannattelee vielä lähikuukausina rekisteröintejä, uusia tilauksia on tänä vuonna tehty noin puolet tavanomaista vähemmän.  

Käytettyjen autojen kauppa oli heinäkuussa vireää. Autoliikkeiden käytettyjen autojen kauppojen määrä oli noin 11 prosenttia suurempi kuin viime vuoden heinäkuussa. Vaihtoautokauppaa on autoliikkeissä tammi-heinäkuussa käyty noin 5,4 prosenttia vilkkaammin kuin viime vuonna.

Pakettiautoja ensirekisteröitiin heinäkuussa 667, joka on 11,5 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Tammi-heinäkuussa on rekisteröity yhteensä 6 365 pakettiautoa, mikä on 3,7 prosenttia viime vuotta enemmän. Määrä jää noin 20 prosenttia viiden viime vuoden keskiarvoa alemmas.  

Heinäkuussa rekisteröitiin yhteensä 262 uutta kuorma-autoa. Määrä on 29,7 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Yli 16 tonnin painoluokassa kuorma-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity yhteensä 1 743, joka on 23,7 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-heinäkuussa. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on heinäkuun loppuun mennessä rekisteröity 122, joka on 38,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 510, joka on 23,8 prosenttia viime vuotta enemmän.

Uusia linja-autoja on heinäkuun loppuun mennessä rekisteröity 139, joka on noin 35 prosenttia vähemmän kuin pitkän aikavälin keskimääräinen rekisteröintien määrä tammi-heinäkuussa.

Henkilöautokannan sähköistymisessä hidastumisen merkkejä

Heinäkuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 26,6 prosenttia oli täyssähköautoja. Osuus jää selvästi alkuvuoden korkeista lukemista – tammi-kesäkuun rekisteröinneistä noin kolmannes oli täyssähköautoja. Täyssähköautojen osuuden ennakoidaan loppuvuoden aikana jäävän alkuvuotta pienemmäksi, sillä alkuvuonna niiden osuutta kasvattivat vuosina 2021–2022 tilatut sähköautot, joiden toimitusajat ovat olleet komponenttipulan takia poikkeuksellisen pitkiä.

Sähköautojen kysyntä kasvoi viime vuoden keväällä ja kesällä ennätyslukemiin, kun bensiinin ja dieselin hinta kohosi poikkeuksellisen korkeaksi. Sähkön raju hinnannousu leikkasi sähköautojen kysyntää viime vuoden elokuun jälkeen. Vaikka sähkön hinta on laskenut selvästi viime vuoden ennätyslukemista, sähköautojen kysyntä ei ole vielä palautunut aiemmalle kasvu-uralle. Uusien autojen kysyntä on vähentynyt talouden taantuman ja Euroopan Keskuspankin korkopolitiikan vuoksi”, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Ladattavien hybridien osuus henkilöautojen rekisteröinneistä kasvoi heinäkuussa 25,5 prosenttiin. Ladattavien autojen osuus oli näin ollen heinäkuussakin alkuvuoden tapaan hieman yli puolet rekisteröinneistä, vaikka täyssähköautojen osuus rekisteröinneistä pienenikin. Ladattavien hybridien osuus rekisteröinneistä on alkuvuoden aikana ollut noin 20 prosenttia.

”Täyssähköisten henkilöautojen hankintatuen päättyminen viime vuoden vaihteessa osui uusien autojen kysyntäkehityksen kannalta huonoon ajankohtaan, sillä taantuma ja korkojen nousu ovat vähentäneet uusien autojen kauppaa tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Henkilöautojen hankintatuen jatkamiselle ja hankintakannusteiden uudistamiselle on uudella hallituskaudella suuri tarve,” kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta.

Heinäkuussa rekisteröidyistä pakettiautoista 14,8 prosenttia oli sähköpakettiautoja. Alkuvuoden aikana sähköpakettiautojen osuus rekisteröinneistä on ollut keskimäärin 15 prosenttia, kun osuus jäi vielä viime vuonna noin 6 prosenttiin. Myös kuorma-autokannassa sähköautojen rekisteröintimäärät ovat kasvusuunnassa, vaikka määrät ovat vielä pieniä. Viime vuoden alussa käynnistyneet sähkö- ja kaasukäyttöisten kuorma- ja pakettiautojen hankintatuet ovat nopeuttaneet tavara-autojen käyttövoimamurrosta. Kesäkuun loppuun mennessä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille oli jätetty hankintatukihakemuksia yhteensä noin 540 sähköpakettiautosta ja noin 50 sähkökuorma-autosta. Hakemusten määrät ovat huomattavan suuria, sillä autokannassa on tällä hetkellä vasta noin 2 500 sähköpakettiautoa ja hieman alle 50 sähkökuorma-autoa.

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus

Lue myös

Vuoden auto -tittelin voittanut MG 4 Järvileasingilta

Vuoden auto -tittelin voittanut MG 4 Järvileasingilta

Kiinalaisomisteisella MG:llä ei ole virallista maahantuojaa. Autot rekisteröidään virallisella maahantuojalla Ruotsissa ja laivataan sen jälkeen Suomeen. MG, omaa sukua Morris...

Lue lisää
Järvileasing mukana Maxpo 2023 -messuilla

Järvileasing mukana Maxpo 2023 -messuilla

Suomen suurimmat koneet ovat paikalla – tule sinäkin Olemme mukana alan tärkeimmässä tapahtumassa ja toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi osastollemme B24!...

Lue lisää