Milloin viimeksi kilpailutit yrityksesi leasing-sopimukset? Entä oletko miettinyt, voisiko leasingia hyödyntää muussakin kuin autohankinnoissa?

Siinä kaksi kysymystä, jotka porvoolaisen Järvileasingin toimitusjohtaja Petri Järvi usein esittää potentiaalisille asiakkailleen.

Viesti on mennyt tapaamisten jälkeen myös perille, sillä Autotalo Järvi-konserniin kuuluva ja valtakunnallisesti toimiva leasing-yhtiö on napannut muutamassa vuodessa varsin mukavan siivun kasvavilta markkinoilta. Koko konsernin liikevaihdostakin se tahkoaa jo yli 70 prosenttia.

– Yrityksissä voidaan tarkkailla juoksevia kuluja ja kumppanuuksia hyvinkin tarkasti, mutta leasing-sopimuksissa saatetaan suosia vuodesta toiseen yhtä ja samaa palveluntarjoajaa.

Olemme jo tottuneet kilpailuttamaan monia hankintoja. Samalla tavoin kannattaa toimia myös leasingissa. Silloin selviävät hinta- ja palveluerot, Järvi muistuttaa.

Vaivaton vaihtoehto kaikenkokoisille yrityksille

Kiinteisiin kuukausimaksuihin ja määräaikaisiin sopimuksiin perustuva leasing on yritykselle työkalu, jonka avulla auto- sekä kone- ja laitehankinnat hoituvat kitkattomasti ja ilman yllättäviä kulueriä.

Sitä suosivat etenkin isot, mutta myös ripeästi kasvavat yritykset sekä startupit, joilla on harvoin pääomia tai vakuuksia esimerkiksi pankkilainaan. Leasingissa vakuudeksi riittää rahoitettava kohde.

Talousjohtaja Perttu Purhosen mukaan leasingin kiistattomia etuja ovatkin helppous ja ennustettavuus. Kuukausikulut ovat tarkasti tiedossa eikä rahoituskohteen arvonalenema jää rasittamaan tasetta.

Samalla yritys voi keskittyä ydinliiketoimintansa kehittämiseen, kun ajoneuvot, koneet ja laitteet sekä niiden huollot ja vakuutukset ovat jatkuvasti kunnossa.

– Yritysten ajoneuvo-, tila-, kalusto- ja laitetarpeet voivat muuttua tilauskannan ja kysynnän mukana hyvinkin nopeaan tahtiin ja leasing tarjoaa joustavan ja kustannustehokkaan tavan säädellä tätä kapasiteettia. Määräaikaisissa projekteissakaan ei ole järkevää investoida omaan kalustoon, vaan hoitaa se leasingilla, Purhonen toteaa.

Leasing yhdistetään perinteisesti yritysautoiluun, mutta Järvileasingissa sopimus voidaan tehdä käytännössä mistä vain yrityksen investointihyödykkeestä – esimerkiksi työkoneista, työkaluista tai toimistokalusteista.

– Ideana on, että omistamisen sijaan maksetaan vain käytöstä. Tämä sama trendi vahvistuu jatkuvasti myös kuluttajapuolella, Petri Järvi tiivistää.

Haastaja panostaa asiakaspalveluun

Suomessa leasingmarkkina on kasvanut viime vuodet tasaisesti, mutta vauhti on edelleen monia muita maita verkkaisempi. Esimerkiksi Ruotsissa ja Keski-Euroopassa ollaan selvästi meitä edellä.

Järvileasing tuli markkinoille viitisen vuotta sitten ja on laajentanut palveluverkostoaan määrätietoisesti eri puolille Suomea – aina Ouluun saakka. Nyt panoksia on lisätty erityisesti pääkaupunkiseudulle, Pirkanmaalle sekä Varsinais-Suomeen, joissa on toimitusjohtajan mukaan kosolti kasvupotentiaalia. Yhtiö on tehnyt hiljattain myös mittavia järjestelmäinvestointeja, joiden myötä se voi hallinnoida isojakin asiakkuuksia.

– Valttejamme ovat henkilökohtainen asiakaspalvelu ja nopea päätöksenteko. Perinteisissä pankeissa tapaamiset onnistuvat usein vasta viikkojen päästä, jonka jälkeen odotellaan vielä sopimusten tekoa. Meillä asiat saa kuntoon muutamassa päivässä, Järvi vakuuttaa.

Hän painottaakin henkilökohtaisten asiakastapaamisten merkitystä. Niissä käydään läpi yrittäjän ja yrityksen todelliset tarpeet, joiden pohjalta räätälöidään myös tarvittavat leasing-ratkaisut.

– Emme ole sidottuja vain yhteen rahoittajatahoon tai tiukasti rajattuihin sopimuskausiin. Tarjolla ovat myös kaikki automerkit ja -mallit. Haemme aina yrityksen kannalta parasta vaihtoehtoa. Esimerkiksi autoilussa kaiken tarvittavan saa yhdestä osoitteesta polttoainekortteja myöten , Järvi painottaa.

Autohankinnoissa asiakkaan kanssa pohditaan entistä tarkemmin myös sitä, olisiko syytä siirtyä jo sähköautoihin, jatkaa nykyisen kaluston sopimuksia vai kokeilla kustannuksiltaan edullisempia käytettyjä.

Olipa päätös mikä hyvänsä, yksi asia on Järven mukaan päivänselvä.

– Kun huomioidaan kaikki autoiluun liittyvät kulut, leasing on yritykselle usein omistamista edullisempi ja vaivattomampi vaihtoehto.

Teksti: Timo Sormunen

Lue myös